Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Οι κωφοί ξέρουν καλύτερα...


Για μένα, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατασκευάσει κανείς μια εθνότητα ή/και μια γλώσσα από το πουθενά. Αρκεί όσοι έχουν για πολιτικούς λόγους δύναμη στα χέρια τους και κατευθύνουν τα ΜΜΕ να συμφωνήσουν να το κάνουν.
Εδώ έχουν κατασκευάσει ένα ανύπαρκτο "έθνος" κωφών, με μια ανύπαρκτη "γλώσσα", όπως έχουν βαφτίσει τη νοηματική, εδώ και 50 χρόνια παγκοσμίως.
Ματαίως φωνάζουμε, οι ίδιοι οι κωφοί, ότι δεν ανήκουμε σε αυτό το κατασκεύασμα που μας το φόρεσαν με το ζόρι. Η κυρίαρχη αντίληψη - που εκπορεύεται από ακούοντες Αμερικάνους κοινωνιολόγους - λέει ότι ανήκουμε, θέλουμε δεν θέλουμε.
Εάν η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι κωφοί ούτε καν ξέρουμε τη νοηματική και ότι τα δελτία της Βουλής δεν τα παρακολουθεί κανείς (γιατί είναι αδύνατον να μεταφερθεί στη νοηματική μια πολιτική συζήτηση), τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, λοιπόν.
Εχοντας ζήσει όλη μου τη ζωή σε μια Καφκική δυστοπία - αν και μικρή δεν το κατανοούσα ούτε η ίδια - τρομάζω από το πόσο εύκολα κατασκευάζονται και αποδομώνται έθνη, γλώσσες και ταυτότητες.
Και η κοινή συνισταμένη είναι πάντα η ίδια: Κάποιοι κερδοσκοπούν για κάποιο λόγο, ορίζοντας τη δική σου ταυτότητα. Και των απέναντι μαζί.
Οπως είπε και ο ποιητής: Είναι πολλά του αιώνος μας τα χρέη... και τα κέρδη, θα συμπληρώναμε εμείς.

2 σχόλια:

  1. Εδώ στο Σοφάκι, (έτσι την έλεγα από χρόνια, σε δημόσιες και προσωπικές συζητήσεις μας στο Φεις, όταν είχα ανοιχτές σελίδες), σκόπευα να γράψω ένα σχόλιο (ότι χαθήκαμε, ότι χαίρομαι για την γενική αναγνώρισή της και δικαίωσή της, τόσο στην Ακουστήριξη, όσο και στην Ποίηση, κ.λ.π.),
    αλλά για μου χωρέσει ο μπλόγγερ το σχόλιο, να μεταφέρω μια ανάρτησή της που πέτυχα τώρα και ελαφρώς, με προβλημάτισε.
    Ποτέ δεν είχα μύγα, για να μυγιαστώ, εχθρούς όμως, απέκτησα πολλούς και τους πραγματικούς λόγους, τους ξέρουν μόνο εκείνοι!
    Εύχομαι να είναι ΜΟΝΟ σύμπτωση!
    Πάμε στο κόπυ:


    Sofia Kolotourou
    28 λεπτά ·
    Μπωντλαίρ και πάλι. Αυτός που λατρεύουμε να διαβάζουμε και που δεν θα θέλαμε να ήταν στην παρέα μας. (Τελικά το ίντερνετ βοηθάει να συναναστρέφεσαι κάπως κάποιον κόσμο χωρίς να τον κάνεις παρέα.)

    ΜΕΛΑΙΝΑ ΧΟΛΗ

    Παλιέ μου φίλε Κάρολε, τι λένε;
    Πολύ τις αναλύσεις διασκεδάζω
    που γράψαν οι φιλόλογοι. Διαβάζω.
    Τις σκίζω, στα σκουπίδια τις πετώ.

    Τι ξέρουν, Σαρλ. Δεν ξέρουν και δεν φταίνε.
    Εκείνοι μελετούν, εγώ βιώνω
    την μοναξιά ολοκάθαρα, τον πόνο.
    Γνωρίζω το δικό σου μυστικό.

    Περιηγητής, flâneur μες το Παρίσι.
    Μονάχος, με το πλήθος ως μανδύα
    ν’ αναζητείς μια κάποια αστυμαγεία.
    Μισάνθρωπος, με μισογυνισμό.

    Η μοίρα σου, Μπωντλαίρ, στο είχεν ορίσει
    και στ’ όπιο όλο κατέφευγες, στη ζάλη.
    Το spleen να ξεπεράσεις, σ’ όποια αγκάλη
    μ’ αφόρητο, βαρύ ναρκισσισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σύμπτωση βεβαίως είναι, πως έτυχε να την δω, σήμερα!
    Το πόσο "τυχαίνει", αυτό είναι φεις - Ευαγγέλιο!

    "Μπωντλαίρ και πάλι. Αυτός που λατρεύουμε να διαβάζουμε και που δεν θα θέλαμε να ήταν στην παρέα μας. (Τελικά το ίντερνετ βοηθάει να συναναστρέφεσαι κάπως κάποιον κόσμο χωρίς να τον κάνεις παρέα.)"

    Στάθηκα, φυσικά!
    Παραξενεύτηκα όμως, με την σύμπτωση, κι επειδή είχα φύγει αποτόμως απ' το Φεις και οι τελευταίες συννενοήσεις μας δεν ήταν λογικές και σωστές (της είχα ζητήσει πορτραίτο, πολύ πριν βραβευτεί για την ποίηση, είχε δεχθεί, δεν ήθελα να την χασομερίσω και πολύ, η επικοινωνία μας με διαφορετικούς κωδικούς, σίγουρα την μπέρδεψε, οτιδήποτε μπορεί να σκέφτεται ή να της είπαν,
    για να μην ΠΟΛΥΛΟΓΩ, εδώ είναι τα μπλογκ μου και φαίνεται αν την στήριξα στην χαρά της, κι Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση εννοεί εμένα, το μέιλ μου το έχει, ας μου γράψει, τυχόν παράπονά της!

    kyklaminovounou@yahoo.gr

    Κατερίνα με λένε και Δε.Στα.Πα. και Νόημα και Σταματίου-Παπ κ.λ.π. πολλά.

    Της εύχομαι τα καλύτερα και φυσικά και βέβαια, δεν θα την "χασομερούσα" μετά, μόνο και μόνο, για να μην πει, πως εκμεταλλεύτηκα την δόξα της!
    Το είπαν άλλοι, ας μείνω για γούρι, σε όσους αρνήθηκαν ή δεν προλάβαμε ή μας εμπόδισαν!

    Νομίζω πως ΚΑΝΕΝΑΣ ταλαντούχος άνθρωπος δεν χάνεται, ούτε οι Αλήθειες βουλιάζουν, όσο κι αν το παιδέψουν οι καταστάσεις ή οι άνθρωποι!

    Σοφάκι, εδώ είμαι. Εγώ είμαι. Δεν άλλαξα. Εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή