Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολη καταδίκασε τη δολοφονία των αλόγων στο Δέλτα
Καταδικαστικό -ομοφωνο- ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης για την πρόσφατη δολοφονία των πέντε άγριων αλόγων στο Δέλτα του Έβρου. Σύμφωνα με το πόρισμα του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Έβρου, τα άλογα πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμό.
Η ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζεται «αποτρόπαιη» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης και καταδικάζεται επειδή «πλήττει το οικοσύστημα της άγριας και όμορφης πανίδας του Δέλτα» και δυσφημίζει μία περιοχή, η οποία «αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών».
Η δολοφονία των αλόγων είχε αποκαλυφθεί στις 30 Οκτωβρίου όταν κάτοικοι του Δέλτα είχαν βρει τα κουφάρια τους να επιπλέουν σε κανάλι του ποταμού. Η νεκροτομή των κτηνιάτρων του Τμήματος Κτηνιατρικής είχε πιστοποιήσει τον πυροβολισμό σε τρία από τα πέντε άλογα και από τα άλλα δύο είχαν ληφθεί δείγμα για τοξικολογικές εξετάσεις, επειδή οι σοροί ήταν αλλοιωμένες λόγω της πολυήμερης παραμονής στο νερό.
Απορίας άξιο πάντως παραμένει το γεγονός ότι η δολοφονία των αλόγων ήταν μαζική, καθώς θα ήταν λογικό στον πρώτο πυροβολισμό τα υπόλοιπα άλογα να το είχαν σκάσει. Το γεγονός όμως ότι πυροβολήθηκάν πέντε ζώα μαζί, δίνει έδαφος στο σενάριο που λέει ότι ο δολοφόνος τους, με κάποιο τρόπο τα οδήγησε στο νερό ώστε να είναι περισσότερο βραδυκίνητα και τα πυροβόλησε ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό ή έστησε καρτέρι περιμένοντας την ώρα που αυτά θα επιχειρούσαν να διασχίσουν το κανάλι οικειοθελώς.
Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αναμένονται σε περίπου έξι μήνες από σήμερα καθώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα μόνο εργαστήριο που τις διενεργεί και φυσικά δέχεται και εξετάζει δείγματα από όλη τη χώρα. Με τη συγκεκριμένη δουλειά μάλιστα είναι επιφορτισμένη μόλις μία κτηνίατρος!
Τα άγρια άλογα του Δέλτα του Έβρου δεν έχουν καταμετρηθεί ποτέ, ούτε λογίζονται «επίσημα» ως μέρος της πανίδας του. Παρόλα αυτά, επειδή πλέον υπάρχουν εκεί αρκετά χρόνια θεωρούνται πλέον μέρος αυτής. Κατά μία εκδοχή, τα άλογα αυτά εγκαταλείφθηκαν εκεί πριν από χρόνια και μη έχοντας φυσικούς θηρευτές σε συνδυασμό με το ευνοϊκό περιβάλλον αναπαράχθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και πλέον αποτελούν έναν ικανό πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου