Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

επιστολή - καταγγελία προς την Υπουργό Πολιτισμού για την διάσωση της Κολούμπια.

Αγαπητοί φίλοι: Ήδη κατατέθηκε η η επιστολή - καταγγελία προς την Υπουργό Πολιτισμού για την διάσωση της Κολούμπια.
Παρακαλούμε στηρίξτε και διαδώστε την επιστολή.

"ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΘΗΝΑ 21/02/2018
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα

Κυρία Υπουργέ,
Το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ αριθ.αποφ.7/21-2-2006 (Υ.Α ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/17836/521/21/03/2006 χαρακτηρίζει το κτίριο Α και την πύλη εισόδου του ιστορικού πρώην εργοστασίου της COLUMBIA επί της Λ.Ηρακλείου 127 στον Περισσό, ως μνημεία. Η ‘’ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ COLUMBIA’’ προσέφυγε στο ΣτΕ το οποίο με την υπ΄αριθ. 3611/2007 απόφασή του ζητάει την επανεξέταση του θέματος. Το ΥΠΠΟ υποχρεώνεται να συζητήσει εκ νέου το θέμα και με την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/90543/2455/19-09-2008 συμπληρώνει την απόφαση μόνο ως προς την χρήση του κτιρίου Α και αναφέρει ‘’Να διασφαλισθεί και να προβληθεί η ιστορική και πολιτιστική μνήμη με τη δημιουργία Μουσείου εντός του κτιρίου Α στο οποίο θα εκτεθούν τα εναπομείναντα στοιχεία του εξοπλισμού του συγκροτήματος , καθώς και όσα ανευρεθούν στο μέλλον, φωτογραφικό υλικό καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την ιστορία των εγκαταστάσεων της Columbia στοιχείο’’.
Παραμένει ο χαρακτηρισμός της πύλης ως μνημείο.
Δεν χαρακτηρίζεται συνολικά ο χώρος ως ιστορικός τόπος, παρά μόνο το κτίριο Α και η κεντρική πύλη εισόδου.
Τα δύο αυτά μνημεία δεν έχουν τύχει μέχρι σήμερα καμίας προστασίας από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ως εκ του νόμου όφειλε (αρθ.11 Ν3028/2002). Έχουν αφεθεί στην λεηλασία. Η λεηλασία και η καταστροφή ξεκίνησε από το κτίριο Α και ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές με την σταδιακή αποκαθήλωση της ιστορικής ταμπέλας.
Αφού αφαίρεσαν τις νότες, προχώρησαν και στην αφαίρεση των γραμμάτων.
Η διαδικασία αφαίρεσης των γραμμάτων έχει φωτογραφηθεί και το υλικό αυτό είναι στη διάθεσή σας. Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα:
- Γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία για την αποκαθήλωση της ιστορικής επιγραφής της πύλης; Το φωτογραφικό υλικό όπου διακρίνεται ο άνθρωπος ο οποίος είναι ανεβασμένος στην σκαλωσιά και ξηλώνει τα γράμματα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, εμφανώς καταγράφεται και το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησε.
- Μήπως η πράξη της αποκαθήλωσης της πύλης δεν είναι έργο ενός ασυνείδητου ανθρώπου αλλά σχετίζεται με σχεδιασμούς που στόχο έχουν την καλύτερη κατανομή των κτισμάτων που πρόκειται να κατασκευάσουν οι ιδιοκτήτες στην περιοχή; Το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκε από τον Δήμο Αθηναίων η πολεοδομική μελέτη για την περιοχή Προμπονά απο ΒΙΟΠΑ σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση.Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τις εταιρείες ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ και ΚΤΗΤΩΡ ΑΕ δηλαδή από τους ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της Columbia.

Κυρία Υπουργέ,
Καταγγέλλουμε την εγκατάλειψη των χαρακτηρισμένων μνημείων, του κτιρίου Α και της Κεντρικής πύλης εισόδου και παρακαλούμε ως αρμόδια υπουργός να λάβετε εκείνα τα μέτρα,
ώστε να επανατοποθετηθούν τα στοιχεία της πύλης και να υποχρεωθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία να προστατεύσει το κτίριο Α από τις φυσικές καταστροφές – λεηλασίες, πιθανούς βανδαλισμούς κλπ.

Σας καλoύμε να αναλάβετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να γίνει ο χώρος του πρώην εργοστασίου της Columbia Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας.
Επιμένουμε για Δημόσιο Μουσείο διότι πιστεύουμε ότι η μελέτη και η έρευνα και η παρουσίαση της ιστορίας της μουσικής και η συνέχισή της δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ιδιώτη και γιατί η υλοποίηση ενός τέτοιου Μουσείου απαιτούνται οι γνώσεις και η εμπειρία ειδικών επιστημόνων σε θέματτα μουσείων, αρχείων μουσικής, πολιτισμού, βιομηχανικής κληρονομιάς κλπ, υπό την ευθύνη του Υπουργείου σας.
Επίσης διότι μεγάλος αριθμός συλλεκτών και παραγόντων της μουσικής μάς έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δωρίσουν έντυπο και ακουστικό αρχειακό υλικό μουσικά όργανα και πολλά άλλα στην περίπτωση που το μουσείο είναι υπό την αιγίδα της πολιτείας.

Τις προτάσεις μας θα θέλαμε να τις καταθέσουμε και συζητήσουμε σε μία συνάντηση μαζί σας.
Αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Οι υπογράφοντες
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΝΕΝΑ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ
ΘΕΟΔΟΣΗ ΑΥΓΗ, Μέλος της ΄΄ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥΤης COLUMBIA.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ
ΚΛΕΙΤΣΑ ΟΛΓΑ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ 5ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ του ΔΗΜΟΥΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΔΙΣΚΩΝ 78 ΣΤΡΟΦΩΝ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ
ΡΑΣΟΥΛΗ ΝΑΤΑΛΙΑ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ
ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ COLUMBIA
ΥΦΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ COLUMBIA, KΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας 6977246418 - 6944750903
Συνημμένα: Φωτογραφικό υλικό και δημοσιευμένα κείμενα"

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου