***
Ο Βόλος η Ν. Ιωνία και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να «νοιαστεί» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής της Κάρλας.
Συχνές τοποθετήσεις πολιτών
Τι με νοιάζει εμένα η κατάσταση του Περιβάλλοντος στην Κάρλα που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά;
Τι θα κερδίσω εγώ αν αποκατασταθεί ποσοτικά και ποιοτικά ο Υδροφόρος της Κάρλας;
Στάση υπευθύνων
Ποιος «υπεύθυνος» βγήκε ποτέ επίσημα να ενημερώσει τεκμηριωμένα τον κόσμο για ένα τόσο σημαντικό θέμα;
Γνώση – άγνοια για θέματα μείζονος σημασίας
Πόσοι Βολιώτες γνωρίζουν πώς υδρεύεται ο Βόλος, η Νέα Ιωνία και η ευρύτερη περιοχή όλα αυτά τα χρόνια και τι έχει προβλεφθεί για τα επόμενα;
«Έξυπνοι» ή «ξερόλες» απαντούν σε όλα
Άκουσαν ότι ο Βόλος θα παίρνει νερό για ύδρευση από την Κάρλα και απαντούν νομίζοντας ότι θα παίρνουν νερό μέσα από τη λίμνη:
Από πού; Από τη «χαβούζα»; Εννοώντας μέσα από τη λίμνη.
Λες και αν η λίμνη καταντήσει «χαβούζα» θα ζήσει κάποιος είτε πίνει είτε δεν πίνει νερό από αυτή.
Αφορμή δημοσίευσης του άρθρου μου: Τα εγκαίνια της Λίμνης.
Στα εγκαίνια είδα πολύ κόσμο αλλά αυτό που περίμενα να δω και δεν είδα ήταν οι πολίτες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.
Έχουμε μπερδευτεί. Ίσως όχι άδικα
Η λίμνη δεν έγινε για τα Παρακάρλια χωριά.
Η λίμνη έγινε πρωτίστως για την ύδρευση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου ή τουλάχιστο αυτό είπαμε ως Χώρα όταν το 1998 πήγαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήσαμε χρήματα για να την φτιάξουμε. Και φυσικά τα πήραμε.
Ποια είναι η ζήτηση για νερό και ποια η κατανάλωση όλα αυτά τα χρόνια στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Ν Ιωνίας σύμφωνα με τη μελέτη;
Στοιχεία μελέτης.
Υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη τάση ζήτησης νερού.
Το 1979 η παροχή νερού για το Βόλο ήταν 6 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο με 28.500 παροχές ενώ το 2006 η παροχή νερού έφτασε τα 13,5 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο με 62.000 παροχές. Αύξηση πάνω από 100% σε μία εικοσαετία.
Η ζήτηση για το πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και για τα χωριά της γύρω περιοχής κατά τα επόμενα 25 χρόνια (από το 2006 έως το 2030) υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά. Θα φτάσει σύμφωνα με τη μελέτη τα 22.000.000 κυβικά το χρόνο.
Πως υδρεύεται ο Βόλος όλα αυτά τα χρόνια;
Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και της Ν Ιωνίας καθώς και οι δύο βιομηχανικές περιοχές (Α & Β) υδροδοτούνται σήμερα από 31 γεωτρήσεις και από 5 πηγές του Πηλίου.
Οι 21 γεωτρήσεις βρίσκονται βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας και οι 10 στην Κάρλα (περιοχή Ριζόμυλου και Αγ. Γεωργίου).
Κατά τη θερινή περίοδο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση οι γεωτρήσεις εξυπηρετούν το συγκρότημα κατά 80%.
Η ποιότητα των νερών των πηγών είναι πολύ καλή ενώ η ποιότητα των νερών των γεωτρήσεων που βρίσκονται βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας είναι σε χαμηλότερο ποιοτικά επίπεδο από αυτό των πηγών κυρίως λόγω της γειτνίασης αυτών των γεωτρήσεων με τη θάλασσα ενώ και η ποιότητα των νερών της περιοχής της Κάρλας παρουσιάζει και αυτό διακυμάνσεις κυρίως ανάλογα με την περίοδο (χειμώνας – καλοκαίρι).
Ποιες ήταν τότε (2006) οι προτάσεις της μελέτης για τη λύση του προβλήματος;
Τότε (2006) μελετήθηκε Γεωλογικά, Γεωμορφολογικά και Υδρολογικά ολόκληρη η λεκάνη της ευρύτερης περιοχής της Κάρλας καταλήγοντας στο ότι θα πρέπει να κατασκευασθούν σε πρώτη φάση 33 νέες υδρευτικές γεωτρήσεις σε συγκεκριμένη περιοχή (ανατολικά του Ριζομύλου) οι οποίες θα λειτουργήσουν όταν ανέβει ο υδροφόρος και όταν λειτουργήσει το αρδευτικό της λίμνης και καταργηθούν όλες οι αρδευτικές γεωτρήσεις της περιοχής.
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη τότε η ποιότητα αυτών των υδρευτικών γεωτρήσεων θα είναι καλή αλλά εφόσον εφαρμοσθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που απαιτούνται για την μείωση της ρύπανσης του ευρύτερου περιβάλλοντος της περιοχής.
Τι έγινε μετά από όλα αυτά;
Ίσως είναι από τις λίγες φορές που στο συγκεκριμένο θέμα έγιναν σχεδόν όλα!!!!!
Κατασκευάσθηκαν όλες αυτές οι 33 νέες υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή με σκοπό να λειτουργήσουν όταν συμβούν όσα ανέφερα παραπάνω.
Απώτερος σκοπός η παροχή ποιοτικού νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, Ν. Ιωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εξίσου σημαντικό η εξασφάλιση της ποσότητας που θα απαιτηθεί τα επόμενα χρόνια και τέλος η σταδιακή κατάργηση των σημερινών υδρευτικών γεωτρήσεων που βρίσκονται βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας επειδή λόγω γειτνίασης με τη θάλασσα αναμένεται συμβατικότερη ποιοτική υποβάθμισή τους.
Προσπάθεια να προλάβω το επόμενο ερώτημά σας
Πιστεύει κανείς ότι είναι ποτέ δυνατόν αυτές οι γεωτρήσεις να βγάλουν ποιοτικό πόσιμο νερό σε μία περιοχή που κατά καιρούς ακούγονται διάφορα προβλήματα μόλυνσης είτε εντός της λίμνης είτε εκτός;
Απάντηση: Δυστυχώς τα γεγονότα που έχουν συμβεί κατά περιόδους επηρέασαν και όχι άδικα την κοινή γνώμη να μην πιστεύει τίποτα.
Συμπέρασμα
Καταλήγουμε σε δύο επιλογές.
1η= εύκολη επιλογήΤα αφήνουμε όλα στην τύχη τους και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το «τι με νοιάζει εμένα» και το «ποιος θα με ακούσει εμένα»
2η= δύσκολη επιλογήΣυμμετέχουμε στα πάντα. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του. Πιέζουμε όλους τους «αρμόδιους» από το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι το ψηλότερο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και το κυριότερο: Δεν αφήνουμε να συνεχίσουν να μας εκπροσωπούν (κατέχοντας σημαντικές θέσεις) όσοι από αυτούς κρίνουμε ότι είναι ακατάλληλοι.
Κάλεσμα
Καλώ όλους τους Βολιώτες να επισκεφθούν την περιοχή.
Να δουν από κοντά την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.
Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Χώρας μας και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.
Να ψάξουν τους αρμόδιους του έργου, του περιβάλλοντος κλπ με σκοπό να τους «ανακρίνουν» για να ενημερωθούν και το σημαντικότερο να τους βάλουν προ των ευθυνών τους σε περίπτωση που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
*Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου