Μαγνήτων Κιβωτός
«ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2018»Ξεκινούν και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018»,από τον Άγιο Γεώργιο στην Αγριά, την Τετάρτη 1η Αυγούστου 2018 στις 7.30 το απόγευμα.
Διοργανώνονται για πέμπτη συνεχή χρονιά και μπορούμε με βεβαιότητα να καταθέσουμε ότι καθιερώθηκε ως ένας ακόμηθεσμός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, κάθε καλοκαίρι.Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης έχει ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ.«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος».
Για την επιτυχία της πρώτης φετινής εκδήλωσης, εκπρόσωποι του φορέα συνεργάστηκαν αποτελεσματικάμε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, π. Βαρνάβα Σαράτση, με συνέπεια να είναι περισσότερο από βέβαιο το θετικό αποτέλεσμα και της εφετινής έναρξης των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018»
Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», αξιοποιώντας τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο την σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού.
Για τον λόγο αυτό μετά την Αγριά, Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις θα γίνουν στον Άγιο Νικόλαο Αλμυρού, στην Βελίκα Αγιάς, στην Πάνω Κερασιά, στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Ζαγοράς, στο Νότιο Πήλιο στην Αργαλαστή και στην Κάτω Γατζέα, αλλά και στον Βόλο, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και θα ολοκληρωθούν στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου.
Στους στόχους της φετινής διοργάνωσης, προστίθεται και η συνπροσευχή του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου με όλους τους συμμετέχοντες προς την Παναγιά μας, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική της 23ης Ιουλίου 2018, συνεχίζοντας όμως και να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».
Μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού,παρουσιάζοντας μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει Εκκλησιαστικά μνημεία και υπέροχους χώρους θέας, προ πάντων όμως να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως.Στις φετινές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν, το παραδοσιακό μουσικό σχήμα του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κίτσιου, η επίσης παραδοσιακή ορχήστρα του Κώστα Μούτου με τον Νίκο Κερασιώτη στο κλαρίνο, η Ορχήστρα «Ραστωδία», ενώ παραδοσιακού χορούς θα παρουσιαστούν από το Κέντρο Ελληνικών χορών Πειραιά «ΔΩΔΩΝΗ» και τον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο, που για την περίσταση αυτή επισκέπτονται την περιοχή μας.
Θα είναι και πάλι μαζί μας ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, που θα αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσειςτους, επιπλέον δε θα αναλύουν και τα αφιερωμένα στην Παναγιά τραγούδια κάθε περιοχής της Ελλάδας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της στενής σχέσης της λαϊκής μας παράδοσης με την ορθόδοξη πνευματικότητα από την λατρεία που τρέφει ο λαός μας στο πρόσωπο της Παναγίας.
Η ιστορία, η καθημερινότητα, κυρίως όμως η ελληνική ψυχή είναι γεμάτη από την ευλογημένη παρουσία της. Αν και στο πρόσωπο Της συνοψίζεται όλο το μυστήριο της θείας οικονομίας, ένα μυστήριο απρόσιτο στον ανθρώπινο νου, το πρόσωπο Της είναι το πιο οικείο ακόμη και στον πιο απλό πιστό, καθώς κυριαρχεί σε κάθε ορθόδοξο ναό και σε κάθε εικονοστάσι. Η παρουσία της έχει σφραγίσει την καρδιά τού λαού μας, ενώ η χάρη της αποτελεί το έσχατο καταφύγιο κάθε πονεμένου και απελπισμένου.
Παράλληλα, η μορφή Της ενίσχυσε επανειλημμένα εθνικούς αγώνες και υπήρξε πηγή καρτερίας και ελπίδας σε περιόδους σκληρής δοκιμασίας του γένους μας.
Σε θεολογικό επίπεδο η Παναγιά μας αντλεί το υπέρτατο μεγαλείο της, όχι από λαμπρές ομιλίες που κατεγράφησαν στο ευαγγέλιο, ούτε από προφητικές πράξεις, ανάλογες με εκείνες του Υιού της και Θεού μας. Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, από εκείνους των πρώτων χριστιανικών χρόνων μέχρις εκείνους των εσχάτων καιρών, αναγνωρίζουν στο πρόσωπο της Θεοτόκου την απόλυτη παράδοση στο θέλημα του Θεού και την ελεύθερη υποταγή του θελήματός της στο φιλάνθρωπο σχέδιο Του για την σωτηρία των ανθρώπων. Η Παναγία, αν και εν πολλοίς σιωπηλή, γίνεται προπομπός της μεγάλης επιστροφής ολόκληρου του ανθρώπινου γένους στην Πατρική αγκαλιά. Το πάναγνο σώμα της δίνει μεγαλειώδη αξία στην ανθρώπινη φύση, την οποίαν καθιστά αξία να γεννήσει τον Άχρονο και τον Αχώρητο.
Θεολογία και ελληνορθόδοξη παράδοση καθιστούν την Παναγία μας το κύριο, μετά τον Χριστό, πρόσωπο του ετήσιου εορταστικού εκκλησιαστικού κύκλου.
Κορωνίδα των Θεομητορικών εορτών αποτελεί η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποίαν ο λαός μας χαρακτήρισε ως το Πάσχα του Καλοκαιριού. Στον χαρακτηρισμό αυτό κρύβεται όλο το μεγαλείο και το μυστήριο της εορτής αυτής.
Ένας θάνατος, καθίσταται κοίμηση, υποδηλώνοντας, όπως και το Πάσχα, τον θάνατο του θανάτου, καθώς το σώμα της Παναγίας μας δεν παρέμεινε στον τάφο, αλλά μετέστη μετά από τρεις ημέρες προς τον επουράνιο Υιό της, γεγονός που την κατέστησε Μητέρα της ζωής.
Πολλαπλή λοιπόν η σκοπιμότητα του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», να συνδέσει τις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις με τον λαογραφικό πλούτο που αφορά το πρόσωπο της Παναγίας.
Το θεολογικό βάθος συνδέεται με τη λαϊκή ευσέβεια.
Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018» θα κατακλύσουν και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, της καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου και της Όσσας, τα εξωκλήσια και τις αυλές των Ιερών Ναών των πόλεων με ύμνους αλλά και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γεμάτα πίστη στο πρόσωπό Της, που θα συμβάλλουν από κοινού στο πλημμύρισμα του νου και της καρδιάς από την χαρά και του φετινού Πάσχα του καλοκαιριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου