Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Βόλος: Η ρύπανση, είναι συγκάτοικος μας σε αυτή την πόλη χρόνια και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα φύγει δια μαγείας αν δεν βάλουμε το χέρι μας και εμείς.

Ο χρήστης Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Σε μια χώρα που κυβερνά η μετριότητα, όταν μιλά ένας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ με ΗΘΟΣ οφείλουμε να τον αφουγκραζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή. Ποιος έχει ισχυρό κίνητρο να αποπροσανατολίσει τους πολίτες; Ποιος προσπαθεί να τους ενημερώσει σωστά και να τους αφυπνίσει; Ας κρίνει ο καθένας από εμάς...




Ματθαίος Δραμητινός
Δέκα χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους και κάποιοι παίζουν τον «μουντζούρη».
Τις πταίει? η Αγέτ, η νομοθεσία, το υπουργείο, η περιφέρεια, οι επιστημονικοί φορείς, οι γιατροί, οι οικολόγοι, η ανεργία, οι παραπληροφορημένοι συμπολίτες μας, οι βουλευτές, τα κόμματα η ο «Χαντζηπετρής». ¨Έλεος φίλοι μου, για άλλη μια φορά εμείς οι Βολιώτες χάνουμε το δάσος και αναζητούμε το δέντρο. Το εξιλαστήριο θύμα, που θα αναπαύσει την ένοχη συνείδηση μας και αφού του φορτώσουμε το ανάθεμα, φιλοδοξούμε να επανέλθουμε στην απαλή ελαφράδα της απραξίας μας. Ως άλλος μεσαίωνας η επιστημονική έρευνα στην πυρά.
Η ιστορία είναι τόσο απλή, που όσο και να την περιπλέκουν σκοπιμότητες κάθε είδους, αλίμονο δεν περιπλέκεται. Η ρύπανση, είναι συγκάτοικος μας σε αυτή την πόλη χρόνια και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα φύγει δια μαγείας αν δεν βάλουμε το χέρι μας και εμείς. Αυτό εκτιμώ είναι και ο εφιάλτης της περιοχής μας, να ξεβολευτεί, να ακούσει, και να δράσει. Ψάχνουμε διαρκώς τα κίνητρα αυτών που δράττουν και με φτηνές πολιτικές η άλλες αναλύσεις αποδίδουμε ευθύνες ένθεν και ένθεν περί παραπλανήσεως, παραπληροφόρησης του αφελούς λαού που βγήκε στο πρόσφατο συλλαλητήριο της περασμένης εβδομάδας. Φίλοι μου, δέκα χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο έχουν κρίση, έχουν διαίσθηση εμπιστεύονται απόψεις ανθρώπων που εκτιμούν διαχρονικά και το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουν σχεδόν οι πάντες στις οικογένειές τους δυστυχώς, ασθενείς που πιθανά νοσούν από το διακύβευμα των κινητοποιήσεων. Η περαιτέρω διαχείριση και χειραγώγηση αυτού του κινήματος που έχει δημιουργηθεί, σε αρκετούς προκαλεί πονοκέφαλο και νύχτες αϋπνίας.
Πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες σε αυτήν την πόλη, αποκρούοντας δικολαβικά ερωτήματα που αγγίζουν τα όρια του φαρισαϊσμού. Είναι οι επιδημιολογικές μελέτες για την παρούσα περίοδο, μιλάτε για αποτεφρωτήρες, μιλάτε για τσιμεντοβιομηχανίες, μιλάτε για εναλλακτικά καύσιμα. Μιλάτε για RDF. Όχι φίλοι μου, μιλάμε για πλειάδα μελετών, ειδικά οι τελευταίες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο είναι στο πνεύμα των πρόσφατων απαιτήσεων των παραπληροφορημένων. Οφείλετε να γνωρίζεται ότι οι τελευταίες οδηγίες και τα μέσα που θα εφαρμοστούν, αν γίνει αυτό., στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, μέσα στην πόλη, με τον παλαιωμένο εξοπλισμό (λόγια αρμοδίου υπουργού) και με την όποια νεώτερη τεχνολογία θα το φτιασιδώσει, μαζί με τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στο πληθυσμό θα είναι υλικό για μία επιδημιολογική μελέτη του μέλλοντος, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να είμαι αριθμός.
Προσωπικά έχω καταθέσει αρκετά και δεν σκοπεύω να μπω σε καμία διελκυστίνδα αέναών αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων περαιτέρω, εκτιμώ δε ότι οι συμπολίτες μας έχουν τον τελευταίο λόγο. Η ανάλογη βιβλιογραφία υπάρχει ήδη στον ιατρικό σύλλογο αλλά και στο υπουργείο υγείας, και εγώ προσωπικά στέκομαι στο πλευρό της κίνησης πολιτών για την καύση των σκουπιδιών.
ΥΓ 1. Οι όποιες απόψεις μου, πηγάζουν από την ιατρική μου ιδιότητα και κάθε προσπάθεια εμπλοκής του νοσοκομείου Βόλου (το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και σε πρωτόγνωρη αναπτυξιακή πορεία) γίνεται από μικροπολιτικούς αντιπολιτευτικούς, δυστυχώς λόγους.
ΥΓ 2, Επιδημιολογικές μελέτες για τσιμεντοβιομηχανίες και η μελέτη του Χριστόλη από το ΕΜΠ για την καύση του RDF και την παραγωγή διοξινών, συσχετίστε τα είναι απλό. Η εργασία του PRONK et at 2013 Δείχνει ότι το Non Hodgin Lymphoma συνδέεται με τις διοξίνες κυρίως από τις τσιμεντοβιομηχανίες που καίνε σκουπίδια και όχι τόσο από άλλες εγκαταστάσεις αποτέφρωσης.
Η εργασία των BERTOLDI et al 2012 . Συνδέει γενικά τους ρύπους της τσιμεντοβιομηχανίας με αύξηση εισαγωγών στο νοσοκομείο για καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά αίτια. Και είναι πιο έντονο για τα παιδιά.
ISIKLI 2006 Υψηλές συγκεντρώσεις Cd σε κατοίκους δίπλα σε τσιμεντοβιομηχανίες
KOH 2011 Καρκίνος του στομάχου στους εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας
YANG 2003 Αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ακτίνα 2 km από τσιμεντάδικα
2017 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ortega-Garcia et al. Αύξηση παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών
2015 ΕΥΡΩΠΗ: Garcia Perez et al. Αυξημένη πιθανότητα σε 33 τύπους καρκίνου σε που ζουν κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες και ασβεστοποιίες.
Μελέτη Χριστολή 2009 Σχηματισμός διοξινών σε καύση RDF
Ματθαίος Δραμητινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου