Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

«Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι – Ανεπιθύμητοι οι πολιτικοί που δεν τάσσονται κατά της καύσης»



«Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι – Ανεπιθύμητοι οι πολιτικοί που δεν τάσσονται κατά της καύσης»




Ιστορικό χαρακτήρισαν το συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, τονίζοντας ότι ξεπέρασε σε μαζικότητα τις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην πόλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επίσης, χαρακτήρισαν ανεπιθύμητους τους πολιτικούς παράγοντες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αν δεν τάσσονται κατά της καύσης. Για τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σημείωσαν ότι ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» δίνοντας υποσχέσεις για δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης και για τη μέτρηση των διοξινών και φουρανίων στο έδαφος και τον αέρα.
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το συλλαλητήριο του Σαββάτου και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.
«Ήταν μια παλλαϊκή κινητοποίηση που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι ατέβηκαν μαζικά στον δρόμο γιατί είναι ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στην πόλη. Επίσης διεκδικούν το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον και στη ζωή. Σε αυτό συνέβαλε η δημιουργία ενός μετώπου κοινωνικών φορέων που κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει» δήλωσε το μέλος της Επιτροπής και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου Νίκος Κανελλής κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος επισήμανε πως ο κόσμος έχει άποψη που δεν είναι άλλη από την ανάκληση της άδειας που έχει δοθεί στην ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών και την εφαρμογή της χρήσης φυσικού αερίου. «Διεκδικεί επίσης να ανακαλέσει ο Δήμος Βόλου την απόφασή του για δημιουργία μονάδας SRF και ζητά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων», είπε.
Ο ίδιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Σωκράτη Φάμελλο τονίζοντας πως οι πολίτες που αντιδρούν δεν θέλουν αυστηρότερους ελέγχους για την καύση, ούτε την αυστηροποίηση των ορίων. «Ζητάμε την ανάκληση της άδειας. Αν τα αιτήματα αυτά δεν εκλπηρωθούν άμεσα, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το συλλαλητήριο ήταν για μας η αρχή και όχι το τέλος της κινητοποίησης. Ο κόσμος βγήκε στο προσκήνιο του αγώνα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους φορείς που έχουν ταχθεί ενάντια στην καύση να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Οι αποφάσεις για τις προσεχείς δράσεις και κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα θα ληφθούν σε γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα.
Να ανακληθούν οι δικαστικές διώξεις 
Ο κ. Κανελλής τόνισε πως στο προσεχές διάστημα η Επιτροπή έχει να αντιμετωπίσει και τις δικαστικές διώξεις των μελών και συναγωνιστών της.
«Στις 23 Μαΐου δικάζονται τρία μέλη της Κίνησης μετά από μήνυση του Γ.Μουλά για τα όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο όταν η Επιτροπή Αγώνα μαζί με πολίτες ζητούσε να συζητηθεί το θέμα της καύσης RDF και της δημιουργίας μονάδας SRF. Μπροστά μας έχουμε επίσης τις διώξεις για την κινητοποίηση μπροστά από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όταν τα μέλη της Επιτροπής μπλόκαραν φορτίο με προορισμό την τσιμεντοβιομηχανία.
Για την υπόθεση αυτή διώκονται πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας.
«Η πρακτική του εκφοβισμού και της ποινικοποίησης είναι συνήθης σε κινήματα που μάχονται για το περιβάλλον. Καλούμε τους πολίτες να βρίσκονται στα δικαστήρια στις 23 Μαΐου και θέλουμε να ανακληθούν οι κατηγορίες εναντίον τους» συμπλήρωσε ο κ. Κανελλής.
Δεν πείθουν οι υποσχέσεις Φάμελλου
Ο Στέλιος Λημνιός μίλησε για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου.
«Η αρχική μας θέση για τη χθεσινή σύσκεψη για την Επιτροπή ήταν να μην πάμε, γιατί δεν θέλουμε να εξωραΐσουμε καμία Επιτροπή που θα ευλογεί την καύση απορριμμάτων».
Η ιστορία με την ΑΓΕΤ, όπως είπε ο κ. Λημνιός, δεν είναι νέα, αλλά έχει ξεκινήσει από το 2001 όταν πήρε την άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καίει κονιορτοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων.
«Τότε η πόλη αντέδρασε μαζικά αλλά και το 2001 η άδεια που είχε πάρει ήταν για πειραματική καύση. ‘Έγιναν κινητοποιήσεις, προσαγωγές μέχρι που ανακάλεσε η ΑΓΕΤ και τότε συνδέθηκε με το δίκτυο φυσικού αερίου».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε πως οι φορείς δεν συμφώνησαν να μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου.
«Ο κ. Φάμελος έδωσε υποσχέσεις για δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης στον Βόλο και για τη μέτρηση των διοξινών και φουρανίων στο έδαφος και τον αέρα γιατί ήθελε να χρυσώσει το χάπι».
Πρόσθεσε πως το δίκτυο μέτρησης των αέριων ρύπων θα έπρεπε να υπάρχει από χρόνια ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα της ΑΓΕΤ που μετράει τους αέριους ρύπους online. Κατήγγειλε επίσης τις υπηρεσίες που αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για το φορτίο του πλοίου που μετέφερε σκουπίδια στην ΑΓΕΤ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Τελωνείο, στις εισαγγελικές αρχές και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. «Η υποψία που βαραίνει όλους είναι ότι μέσα στα δεμάτια με απόβλητα μπορεί να υπάρχουν και τοξικά» δήλωσε και σημείωσε πως αν ο Σωκράτης Φάμελλος φέρει το θέμα της καύσης σε Ειδική Επιτροπή της Βουλής τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα θα βρίσκονται εκεί..
Ζητούν τις μετρήσεις TOC 
Ανοιχτό παραμένει επίσης για την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών το θέμα των μετρήσεων TOC. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λημνιός, η Επιτροπή έχει ζητήσει από καιρό τις μετρήσεις αυτές από την Περιφέρεια. Ο ΤOC αφορά τον τοπικό ρύπο από τις εκπομπές άνθρακα στο περιβάλλον. Ο ολικός οργανικός άνθρακας εκπέμπεται από τα φουγάρα βιομηχανιών παραγωγής τσιμέντου και στην ΑΓΕΤ οι υπερβάσεις ήταν πάνω από το όριο της Ε.Ε. από 2017. Ωστόσο το υπουργείο τετραπλασίασε τα επιτρεπτά όρια. «Το Υπουργείο αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως ο ρύπος έχει να κάνει με την πρώτη ύλη και όχι με το καύσιμο. Αν οι παλιές μετρήσεις που ζητήσαμε από την περιφέρεια δείξουν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε αποδεικνύεται ότι για την αύξηση των ρύπων δεν φταίει η πρώτη ύλη αλλά το καύσιμο».
«Είδαν φως και μπήκαν»
Από την πλευρά της η Φαίη Τζανετουλάκου τόνισε πως η κινητοποίηση των πολιτών στο συλλαλητήριο ήταν υπερκομματική και δεν καπελώνεται από κανένα κόμμα. «Οι πολιτικοί που είδαν φως και μπήκαν στο συλλαλητήριο είναι ανεπιθύμητοι αν δεν τάσσονται κατά της καύσης. Είδαμε στο συλλαλητήριο την κ. Κολυνδίνη, τον κ. Μεικόπουλο, τον κ. Μπουκώρο. Τι φοβάται ο κ. Αγοραστός και η κ. Κολυνδρίνη και δεν ανακαλεί την άδεια της ΑΓΕΤ; Τι πιέσεις ασκεί η ΑΓΕΤ;»
Η κ. Τζανετουλάκου πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν θέλει η επόμενη επιδημιολογική μελέτη που θα γίνει να είναι μετά από 10 χρόνια. «Υπάρχουν ήδη μελέτες για την καύση σκουπιδιών στο εξωτερικό», είπε και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτών των μελετών για τις φοβερές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων από την καύση σκουπιδιών.
Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα θα παρουσιάσει αναλυτικά την ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου