Υψηλό επιπολασμό παράσιτων στο πεπτικό, εντόπισαν επιστήμονες που εξέτασαν δειγματοληπτικά 1.150 γάτες σε ολόκληρη τη χώρα.
Προχωρώντας σε ανάλυση κοπράνων, διαπίστωσαν πως το 50,7% των ζώων έφεραν παράσιτα στο πεπτικό τους, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να προκαλούν νόσο και στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, σχολιάζουν πως η συχνότητα γατών με παράσιτα είναι υψηλή.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η εφαρμογή στοχευμένων προληπτικών αντιπαρασιτικών θεραπειών και η εκπαίδευση των ιδιοκτητών για την αξία της πρόληψης για την υγεία και την ευημερία των κατοικιδίων τους.
Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο, η ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης και οι συν - λοιμώξεις με άλλα παράσιτα.
Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείται από γάτες και των δύο φύλων, από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, καθεστώς ιδιοκτησίας και συνθήκες διαβίωσης.
Το δείγμα αναλύεται στον πιο κάτω χάρτη.
Συνολικά, ανιχνεύθηκαν δέκα γαστρεντερικά παρασιτικά είδη και απομονώθηκαν έως και πέντε διαφορετικά παράσιτα στο ίδιο δείγμα περιττωμάτων. Τα εμφανιζόμενα παράσιτα είναι τα εξής:
  • Toxocara cati (24,2%).
  • Cystoisospora spp. (16,4%).
  • Ancylostomatidae (16,2%).
  • Aelurostrongylus abstrusus (3,5%).
  • Giardia spp. (2,3%).
  • Joyeuxiella pasqualei (1,2%).
  • Capillaria aerophila (0,7%).
  • Dipylidium caninum (0.2%).
  • Toxascaris leonina (0,1%).
  • Troglostrongylus brevior (0,1%).

Συν - λοιμώξεις

Η εμφάνιση συν - λοιμώξεων βρέθηκε στο 11,6% των δειγμάτων.
Η πιθανότητα μόλυνσης από T. cati ήταν υψηλότερη για τις θηλυκές γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους και για τις γάτες που μολύνθηκαν με Cystoisospora spp.
Οι νέοι, αδέσποτοι, αρσενικοί και γάτοι χωρίς A. Abstrusus, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με Cystoisospora spp.
Οι αδέσποτες γάτες που έχουν μολυνθεί με Giardia spp. αλλά δεν έχουν Cystoisospora spp., είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με Ancylostomatidae.
Όσον αφορά τη μόλυνση με A. abstrusus, είναι πιο πιθανή σε γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους και σε γάτες απαλλαγμένες από Cystoisospora spp.
Οι λοιμώξεις με Giardia spp. είναι πιο συχνές σε νεαρά ζώα που είναι ταυτόχρονα μολυσμένα με Ancylostomatidae.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, τα συμπτώματα από την παρουσία παράσιτων περιλαμβάνουν θαμπό τρίχωμα ή φουσκωμένη κοιλιά, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις προκαλούν σοβαρή νόσο στη γάτα.
Υποψία πρέπει να προκαλέσουν εμετοί, αλλαγές στο τρίχωμα της γάτας, ενώ ένα υγιές ζώο έχει πάντα ροζ ούλα.
Το κατοικίδιο πρέπει να οδηγηθεί στον κτηνίατρο όταν κόπρανα είναι σκούρα ή έχουν το χρώμα της πίσσας, που δείχνει απώλεια αίματος από το έντερο.