Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Δεν ζητήσαμε και το Αγιο Δισκοπότηρο. Υποτίτλους για να καταλαβαίνουμε τι λέτε σε εκπομπές που εσείς βγαίνετε για να μας ενημερώσετε ζητήσαμε.

Καλημέρα με μερικές σκέψεις για τις τελευταίες μέρες. Απ' ό,τι φαίνεται ούτε οι γιατροί, ούτε οι ακοοπροθετιστές, αλλά ούτε καν οι γονείς κουφοβαρήκοων παιδιών αισθάνονται την ανάγκη να βάζουν υποτίτλους σε ενημερωτικά βίντεο και εκπομπές. Πιστεύουν οι μεν ότι δεν είναι δική τους δουλειά, οι δε ότι τα παιδιά τους ακούνε με ακουστικά / κοχλιακά και δεν χρειάζονται υποτίτλους. Ωστόσο κάνουν λάθος όλοι.
Για τους γονείς, τα έχουμε χιλιοπει. Από τη μεγάλη τους λαχτάρα να πιστέψουν ότι τα παιδιά τους ακούνε με τα ακουστικά ή τα κοχλιακά τους, δεν καταλαβαίνουν ότι άμα έχεις πρόβλημα και χάνεις έστω μια λέξη σε κάθε πρόταση αργά ή γρήγορα κουράζεσαι γιατί δεν βγαίνει νόημα και τα παρατάς. Βέβαια όταν είσαι παιδί ή πολύ νέος δεν μπορείς να το εκφράσεις αυτό και δυστυχώς μαθαίνεις να προσποιείσαι ότι άκουσες και κατάλαβες. Ωστε να είναι όλοι γύρω σου ευχαριστημένοι και να σε αφήνουν στην ησυχία σου. Χρειάζεται ένα άλφα επίπεδο ωριμότητας για να συνειδητοποιήσεις κι εσύ ο ίδιος τι χάνεις και πόσο εύκολα θα άλλαζε η ζωή σου με γραπτή ενημέρωση.
Για τους ιατρούς ΩΡΛ και τους ακοοπροθετιστές, όπως και για λογοθεραπευτές και λοιπούς σχετικούς επαγγελματίες, τι να πούμε. Πιθανόν να θεωρούν την ύπαρξη υποτίτλων πλήγμα στην δουλειά τους (ότι δηλαδή δεν έχουν αποκαταστήσει την ακοή κάποιου σε άριστο βαθμό) και προτιμούν να τους αρνούνται, παρά να παραδεκτούν ότι χρειάζονται. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο, πρώτον εμποδίζουν την πλήρη ενημέρωση ακόμα και βαρήκοων ατόμων σχετικά με το τι κάνουν οι ίδιοι και δεύτερον και κυριότερον εμποδίζουν ανθρώπους που τώρα έχασαν μέρος της ακοής τους (πχ σε μεγάλη ηλικία) να λάβουν την απαραίτητη πληροφορία σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για την αποκατάστασή τους.
Πιθανότατα ως τώρα οι ιατροί ΩΡΛ και οι ακοοπροθετιστές έχουν βολευτεί με το να κάνουυν ημερίδες και να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να μιλάνε προφορικά και φυσικά να μην τους καταλαβαίνουν οι κουφοβαρήκοοι. Αλλά δεν πειράζει, σου λέει. Θα μας καταλάβει ο γονιός, ο αδερφός, ο φίλος, ο άντρας, η γυναίκα, το παιδί αυτού που έχει το πρόβλημα και θα του το πει.
Δεν πάει έτσι, όμως. Για πρώτη φορά στην ιστορία εμείς οι ίδιοι οι κουφοβαρήκοοι έχουμε στη διάθεσή μας τη γραπτή πληροφορία σε αφθονία (από το ίντερνετ και μετά). Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένα βίντεο εκπομπής ιατρικού περιεχομένου και συγκεκριμένα εκπομπής που αναφέρεται σε ΚΩΦΩΣΗ - ΒΑΡΗΚΟΙΑ και στο οποίο μιλάνε ιατροί και ακοοπροθετιστές (πωλητές ακουστικών) και ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ για να το καταλαβαίνουν οι κουφοβαρήκοοι.
Η ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗ μέχρι τώρα έχει αναλάβει τον υποτιτλισμό (έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας δηλαδή) σε αρκετά ενημερωτικά βίντεο που αφορούν την κώφωση και την βαρηκοία. Πιθανόν πιστεύετε ότι είναι δική μας δουλειά να πληρώνουμε για να υποτιτλίζουμε τα βίντεο στα οποία εσείς βγαίνετε για να ενημερώσετε εμάς ( ! )
Εμείς, καθιστούμε ξεκάθαρο ότι δεν θεωρούμε πως είναι δική μας δουλειά αυτή. Οτι αναγκαζόμαστε να κάνουμε τη δική σας δουλειά, εφόσον δεν μπορούν με άλλο τρόπο να ενημερωθούν οι ίδιοι οι κουφοβαρήκοοι. Οτι βαρεθήκαμε να ενημερώνονται αντί για εμάς οι συγγενείς μας. Οτι κουραστήκαμε να ζητάμε υποτίτλους και γραπτή ενημέρωση και να λαμβάνουμε αοριστολογίες ή / και επιθέσεις σε αντίκρυσμα του πιο λογικού και αυτονόητου αιτήματος που μπορεί να υπάρξει από τους κουφοβαρήκοους.
Ο υποτιτλισμός των ιατρικών - ενημερωτικών εκπομπών , και γενικά ο υποτιτλισμός από ελληνικά σε ελληνικά κοστίζει 1 ευρώ το λεπτό. Προφανώς δεν έχουμε την απαίτηση να υποτιτλίζουν τα βίντεό τους οι ιατροί και οι ακοοπροθετιστές και οι λογοθεραπευτές που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και κάνουν ημερίδες. Εχουμε, όμως, την εύλογη απαίτηση να αναθέτουν αυτή τη δουλειά σε εταιρία υποτιτλισμού. Οταν κάνεις μια ημερίδα με κόστος πολλών χιλιάδων ευρώ, νομίζουμε ότι μπορείς να διαθέσεις και άλλα 30 ευρώ για να υποτιτλίσεις ένα μισάωρο ενημερωτικό βίντεο που θα προκύψει μετά την ημερίδα. Η όταν βγαίνεις στην τηλεόραση και μιλάς για θέματα αποκατάστασης της ακοής, μπορείς να απαιτήσεις από το κανάλι να προσθέσει και υποτίτλους, όπως το έκανα εγώ σε ωριαία ιατρική εκπομπή το 2013.
Η Ακουστήριξη θα συνεχίσει να πληρώνει από τις συνδρομές των μελών της τον υποτιτλισμό των δικών σας εκπομπών, μέχρι να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα του υποτιτλισμού και να το κάνετε μόνοι σας. Ο λόγος που κάνουμε αυτή την ανάρτηση είναι επειδή βαρεθήκαμε να μας ρωτάνε εάν τυχόν εμείς διαφημίζουμε εσάς ( ! ), απορία εύλογη για το ευρύ κοινό που παρακολουθεί την Ακουστήριξη να υποτιτλίζει εκπομπές άλλων. Αλλά τι άλλο να κάνουμε;
Αναγκάζομαι να κάνω αυτή την ανάρτηση στο προσωπικό μου προφιλ, όπως και στο Κουφοχωριό, και ταγκάρω τα ονόματα όλων όσων εμπλέκτηκαν σε αυτή τη συζήτηση τις τελευταίες μέρες, εφόσον δεν μου αφήνετε άλλη επιλογή, δεδομένου ότι στη μια ομάδα μου δείξατε την έξοδο (ιατρική εταιρία ΩΡΛ βορείου Ελλάδας) , επειδή τόλμησα να θέσω αυτό το ζήτημα , και στο άλλο προφιλ (Μερκουρόπουλος Μ. ) μου σβήσατε σχόλια και μου απαντούσατε αλλα αντ' άλλων. Τουλάχιστον τώρα είμαι πλέον σαφέστατη στο τι ζητάμε. Γιατί δεν το παίρνουμε, είναι κάτι που εξακολουθώ να μην κατανοώ. Δεν ζητήσαμε και το Αγιο Δισκοπότηρο. Υποτίτλους για να καταλαβαίνουμε τι λέτε σε εκπομπές που εσείς βγαίνετε για να μας ενημερώσετε ζητήσαμε.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου